به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد کیش، تغییرات اقلیمی طی دو دهه اخیر و در پی آن کاهش بارندگی و افزایش شوری آب و خاک تاثیر بسزایی بر روی مقاومت گیاهان در برابر تنش های محیطی، آفات و بیماری ها داشته است که در این بین درختان نخل جنوب کشور بی نصیب نمانده و طی سنوات گذشته بخش عمده ای از آنها در جزیره کیش بیمار شدند؛ بنابر این در سال جاری بخش عمده ای از خوشه های این درختان چیده شدند که این امر رفته رفته طبعات اجتماعی به همراه داشته است. در نهایت سرپرست شرکت عمران، آب و خدمات منطقه آزاد کیش برای نجات نخیلات و حفظ پرندگان کمیابیکه تغذیه اصلی آنها خرما است، اقدام به دعوت حسین پژمان از محققان کشور با بیش از 26 سال سابقه تحقیقات در زمینه خرما کرد تا راهی روشن برای نجات نخیلات باز شود.
علی عرب، سرپرست شرکت عمران، آب و خدمات منطقه آزاد کیش با ابراز امیدواری از حضور این پژهشگر به نام در حوزه نخل عنوان کرد: متاسفانه طی چند سال گذشته نخل های این منطقه دچار آسیب شدند و این امر تاثیر به سزایی در زیبایی شهر گذاشته است که با پیگیری های مدام از دکتر پژمان، موسس مرکز تحقیقات نخل، به عنوان محقق این حوزه، دعوت شد تا راهکاری برای نجات این نخیلات بی اندیشند. پس از حضور وی، بازرسی از درختان صورت گرفت.
پژمان که ریاست موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری را در کارنامه خود دارد، در بازدید اولیه از تخیلات بیمار در گفت و گو با خبرنگاران گفت: ماحصل بازدید از نخل ها، ارائه سه برنامه کوتاه مدت 6 ماهه، میان مدت 2 ساله و بلند مدت بود.
وی ادامه داد: برنامه کوتاه مدت برای ساماندهی وضعیت موجود نخیلات ارائه شده است که شامل بسترزایی درختان، تغییر سیستم آبیاری، تغذیه مناسب، گرده افشانی و ... می شود.
موسس مرکز تحقیقات نخل، در مورد برنامه میان مدت اظهار کرد: قرار است طی زمان بندی 2 ساله، مطالعه دقیقی از وضعیت آب و خاک منطقه انجام شود که از نتیجه آن بتوان یک برنامه جامعی را تدوین کرد تا نخل خرما به عنوان یک گونه اساسی در منطقه کیش مورد توجه قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه طبق اطلاعات به دست آمده مشخص شد بیشترین ارقام کشت شده در جزیره کیش از ارقام هرمزگان و قدیمی هستند، گفت: به نظر میرسد بخش از درختانی که در این منطقه کشت شدند، انتقالی بوده و عمرشان نزدیک به 30 سال باشد، که ممکن است برخی از آنها طی فرایند نگهداری دچار آسیب شده باشند؛ بنابراین در برنامه بلندمدت قرار است پیمانکاران آموزش کامل ببینند تا به بهترین نحوه ممکن نخل ها نگه داری شوند.
پژمان که پژوهشگر برتر موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری در سال 1385 بوده، معتقد است در کاشت نخیلات بهتر است هر دو جنبه زیبایی و اقتصادی آن مدنظر قرار بگیرد به شرط آنکه بر روی مسائل فرهنگی کار شود.
وی ادامه داد: باید فرهنگ سازی شود تا مردم در فصل باردهی نخل به آنها آسیب نرسانند تا علاه بر جنبه زیبایی، جنبه اقتصادی آن نیز حفظ شود.
پژمان با اشاره به وضعیت کم آبی در مناطق جنوبی کشور گفت: در خصوص میزان مصرف آب قرار است بر روی 4 محور کار شود، بحث اول مربوط به تامین آب می شود؛ که در این مورد باید مشخص شود که آیا میزان آب موجود توانایی توسعه درختان را دارد، یا خیر!
وی افزود: بررسی سیستم آبیاری جزو محور دوم است، که برای استفاده بهینه از آب باید به سمت توسعه آبیار تحت فشار حرکت کنیم.
پژمان بسترسازی را جزو محروها دانست و گفت: اگر بستر سازی اصولی پیش برود میتوان تا 35 درصد آب، ذخیره سازی کرد.
موسس مرکز تحقیقات نخل در مورد وضعیت خاک منطقه آزاد کیش عنوان کرد: قرار است در افق بلندمدت مطالعات تفضیلی در خصوص وضعیت خاک منطقه صورت بگیرد که برای اجرای شدن این امر از اعماق مختلف زمین نمونه برداری و تجزیه و تحلیل می شود.
وی وجود آفات سرخرطومی حنایی را برای نخیلات یک تهدید جدی دانست و گفت: یک سری آفات عمومی در تمام منطقه جنوب وجود دارد که مشکل خاصی ایجاد نمی کند؛ اما آفت سرخرطومی حنایی می تواند تهدید جدی برای نخل ها باشد، در حال حاضر اثری از این آفت در منطقه دیده نشده که باید بررسی های بیشتر صورت بگیرد.
موسس مرکز تحقیقات نخل در خصوص موقعیت توریستی منطقه آزاد کیش اظهار کرد: با توجه به جنبه های توریستی کیش قرار است درختان و ارقام سازگار مثل انبه و یا گونه های خارجی که مستعد رویش در این منطقه هستند، کشت شوند.